10 skäl att välja Kimitoön

Drömmer du om att kunna njuta av stjärnhimmeln i skärgårdens lugna och trygga famn, men ändå befinna dig på pendlingsavstånd från södra Finlands större orter? Välkommen hit till oss!

Men vi vill redan här varna dig för att du måste ge avkall på vissa saker, som dagisköer, överstora skolklasser, trängsel, parkeringsavgifter, tät bebyggelse och stadsbuller.

Det här vill vi erbjuda dig istället:

 
 
 

1. Havs- och naturnära boende
Vi är kända för vår unika omgivning som växlar från karga skär och lummiga öar i skärgården till böljande åkrar och kulturhistorisk bruksmiljö på huvudön. Oavsett var du bor eller färdas, så har du alltid en vacker strand, en bra svampskog, en båtplats eller ett charmigt café inom lagom räckhåll. Du kan bo i eget hus, i modern lägenhet nära bra service eller i en charmig trähusbostad – vi har allt från herrgård till koja och du får mer boende för pengarna. Visste du annars att man kan bo i Sibirien, Honolulu och Yokohama – fast på Kimitoön? Och förresten, Kimitoön består ju inte bara av en ö, utan av uppemot 3 000 öar och skär. Av dem är ett tjugotal öar bebodda året om. Huvudöarna har goda förbindelser åtskilliga gånger per dag.

2. Långt borta men ändå nära
Det är lätt att ta sig till och från Kimitoön, men varför skulle du nånsin vilja åka härifrån? Om du ändå måste, så har vi broar som binder Finlands största ö vid kusten till de större städerna och huvudlederna. Med bil når du Åbo på en timme, Salo på trekvart och Helsingfors på två timmar. Kollektivtrafik? Jodå, bussförbindelser finns till Åbo, Salo och Helsingfors. Köer? Nejdå. På sin höjd till butikskassan på fredagar och förbindelsebåten under sommarveckosluten.

3. Hobbymöjligheter
Båtliv, naturstigar, motion, idrottsparker, badhus, golf, häststall, fiske, jakt och ett rikt utbud av evenemang och kulturhändelser… hur länge ska vi fortsätta? Vi har egna biografer, här finns välutrustade byggvaruhus för den händige och ett välutbyggt fibernät om du hellre strömmar på Twitch.


4. Gemenskap
Här känner vi våra grannar och vet vem som kan rycka in med en hjälpande hand när det behövs. Det finns föreningar, grupper, klubbar och kurser för all världens olika ändamål. Vi har driftiga och aktiva byalag. Två av dem, Västanfjärd och Dalsbruk, har till och med utsetts till årets byar i landskapet. Med hälsningen ”mojn” tar du dig långt på Kimitoön oavsett vilket språk du talar. En variant är att ”mojna”, vilket innebär att du med en uppsträckt hand hälsar mötande bilist. På Kimitoön, och speciellt i Västanfjärd, är det viktigt att ”mojna”. Kom ihåg det.


5. Trygghet
I våra daghem och skolor erbjuder vi en trygg miljö där vi uppmuntrar våra barn att röra på sig och utforska sin omgivning och naturen. Grupperna i våra skolor är små och vi har god tillgång på behöriga lärare. Vi satsar just nu mycket på välmående, digital kompetens och språkligt samarbete. Lärarna känner till eleverna i den egna skolan och eleverna kan namnen på alla sina skolkompisar. För föräldrar är tröskeln låg att kontakta skolan om man vill diskutera något som berör barnet. Via föräldraföreningarna finns det möjlighet att jobba för barnens och ungdomarnas bästa tillsammans med andra föräldrar.


6. Språkbad
Kimitoön är inte bara tvåspråkigt, utan snarare mångspråkigt. Inom dagvården är det inte ovanligt att barnen får ta till sig både svenska, finska och engelska i sin grupp. I skolorna satsas det också på tidig språkinlärning. Det finns flera grundskolor på svenska och finska, och du får hälsovård och annan kommunal service på ditt modersmål.


7. Bra serviceutbud och butiker
Trots att vi inte är så många som bor här finns det en mängd olika butiker, caféer och restauranger samt ett serviceutbud som täcker a till ö. Här får du tag på allt från kläder till en smart-tv eller en fyrhjuling. Just nu är det ont om skomakare, så om du är det, flytta hit vettja! Inom den kommunala hälsovården är köerna korta och det finns ofta möjlighet till flexibla lösningar.


8. Företagande och nätverkande
Kimitoön är ett välbesökt område och har ett växande antal stugor och fritidsboende. Här finns faktiskt fler fritidsboende än fast boende, och allt fler tillbringar sin tid här året om och är i behov av olika typer av tjänster och service. Speciellt båtbranschen, servicesektorn, turism, handel- och byggverksamhet är branscher där det finns goda möjligheter för tillväxt och nätverkande. I Dalsbruk finns ett växande industriområde där även större företag kan etablera sig, hitta samarbetspartner och nå synergieffekter med andra företagare. Hos oss finns det också möjlighet att hitta företag som söker en efterträdare. Blev du intresserad? Hör av dig så får du veta mera.


9. Närmat
Lantbruket på Kimitoön har långa anor och närmat är en växande näringsgren. I våra butiker och gårdsbodar kan du få tag på lokalt kött, bröd, grönsaker, drycker och andra produkter. Vi har dessutom ett etablerat Reko-nätverk. Våra skogar erbjuder dessutom sina egna läckerheter i form av bär, svamp och vilt.


10. Distansjobb
I takt med att allt fler jobb går att sköta på distans, varför inte göra det från din egen brygga medan du lyssnar på måsarnas rop och vågornas kluckande? Istället för att tillbringa din dag i långa bilköer som ringlar sig framåt i snigelfart, så kan du välja att ta en morgonrunda med hunden, koka en kopp gott kaffe eller stiga upp lite senare för att koppla upp dig till jobbet. Om du behöver ett kontorsrum med havsutsikt, så kan vi också erbjuda det!