Puodit ja panimot
Tutustu paikallisiin makuihin ja shoppaile ruokamatkamuistoja Kemiönsaaren pienpanimoista ja puodeista!
Kimito Brewing & Rousal Brygghus
Kemiönsaaressa toimii kaksi mikropanimoa, Kimito Brewing ja Rousal Brygghus, joiden innovatiivisesta olutvalikoimasta kokeneempikin olutsommelier saattaa yllättyä!
Rousal Brygghus on saaristolaispanimo, joka sijaitsee Rosalassa. Panimon filosofia perustuu paikkallisiin makuihin, paikallishistoriaan ja kokeiluhaluun. Hyvän oluen lisäksi voi kesällä nauttia maukkaasta ruoasta suoraan smokerista, aidolla BBQ maulla.
Kimito Brewingin ajatuksena on valmistaa ”mahdollisimman hyvää kemiöläistä olutta”. Pääpaino on helposti lähestyttävissä, puhdaslinjaisissa, mutkattomissa ja tyylinmukaisissa tuotteissa, joita voi hyvillä mielin nautiskella vaikkapa laiturin nokassa kesäisen Kemiönsaaren rannoilla. Kimito Brewing avasi verkkokaupan vuonna 2020.
Söderlångvikin kartano
Söderlångvik omistaa noin 50 000 omenapuun omenatarhan. Toisin sanoen Söderlångvik on tunnettu erinomaisista omenoistaan. Valikoimasta löydät useita tuotteita kuten omenahilloa, omenamehua ja hunajaa. Söderlångvikin ravintolan, Amos Krogin, keskiössa ovat paikallisesti tuotetut raaka-aineet sekä syötävät villiyrtit ja -kasvit.
Björknäsin puutarha
Björknäsin puutarha (Björknäs trädgård) on kasvihuonealalla toimiva perheyritys Dragsfjärdissä. Puutarhassa viljellään huippulaatuisia vihanneksia, joiden kasvattamiseen käytetään ainoastaan biologista torjuntaa. Pääasiallisia tuotteita ovat tomaatit, kurkku, salaatti, paprika, chili ja yrtit, jotka toimitetaan suoraan kasvihuoneesta myymälöihin Kemiönsaaressa ja Etelä-Suomessa.
Kullas gård
Kullas gård -tilalla kukoistavat tuoreet ja torjunta-aineettomat vihannekset ja marjat, jotka viljellään avomaalla. Tämän lisäksi tilalla on leipomotoimintaa, ja tilan marjoja jalostetaan myös hilloksi ja mehuksi! Kullas gårdin tuotteet ovat voittaneet viisi kultamitalia artesaaniruoan suomenmestaruuskilpailuissa.
Rosendalen
Rosendalenissa yhdistyvät mehiläishoito ja ruokakäsityö, jossa keskitytään kestävyyteen ja luonnollisiin ainesosiin. Eri puolilla puutarhaa sijaitsevissa mehiläispesissä asuu noin 250 000 mehiläistä, jotka tuottavat tilan päätuotetta hunajaa. Hunajantuotannon lisäksi tilalla valmistetaan erilaisia ruokakäsityötuotteita, jotka perustuvat sekä lisäaineettomiin viljeltyihin että luonnosta peräisin oleviin ainesosiin.
Puutarha Nyhem Trädgård
Puutarha Nyhem Trädgård on erikoistunut erilaisten tuotteisiin, kuten mikroversoihin, vehnänorakseen, vihanneksiin ja maatiaissiipikarjaan. Tilalla on myös tarjolla saaristohunajaa ja erilaisia ympäristöystävällisesti tuotettuja käsityötuotteita.
Hilloista, herkuista ja maanläheisestä tunnelmasta – niistä on Närboden tehty
Tiesitkö, että Kemiösta löytyvät kenties Suomen parhaat – tai ainakin lukuisaan otteeseen palkitut – hillot? Niiden valmistamisesta vastaa Lähipuodin (Närboden) yrittäjä Sabina Ekholm, jonka puodista löytyy hillojen lisäksi monen sortin herkkuja.
Puutarhuri ja ruoka-artesaani Sabina Ekholmin tuotantokeittiössä leijailee vastaan huumaava tuoksu. Hänellä on joulun alla kattilat täynnä glögiä.
Sabinan puoliso Torstenin sukutilalla viljellään muun muassa viljaa, mansikkaa, papuja, tilliä ja hernettä. Lähipuoti Närbodenin Sabina avasi kymmenen vuotta sitten. Tällä hetkellä valikoimaan kuuluu omien tuotteiden – muun muassa hillojen, mehujen, hunajan ja leivonnaisten – lisäksi lähiseudulla tuotettuja elintarvikkeita.
– Haluan tietää tarkalleen mistä tuotteet tulevat, jotta voin kertoa niistä myös asiakkaillemme. Tänä päivänä asiakkaat haluavat tietää tuotteiden valmistuksesta sekä alkuperästä. Myös ekologisuus ja korkea laatu ovat tärkeitä minulle. Kemiönsaaren rikkaus on yhteisöllisyys ja teemme paljon yhteistyötä muiden paikallisten yrittäjien kanssa. Otan muiden tuotteita myyntiin ja muilla on myynnissä minun tuotteitani, Sabina kertoo.
4000-5000 hillopurkkia vuodessa
Närbodenilla eletään kesäisin kiireisintä aikaa. Perjantaisin savustetaan kalaa heti aamusta toisen yrittäjän toimesta. Myös kylmäsavustettua ja graavikalaa löytyy. Piha-aitauksessa on muutama lammas, kaneja, kukko ja kanoja asiakkaiden iloksi.
Omassa leipomossa Sabina leipoo sämpylöitä, saaristolaislimppua, viinereitä ja marjapiirakoita vuoden ympäri. Hän myös hoitaa tuotantotiloissaan marjatuotteiden valmistuksen keittämisestä pullotukseen ja purkitukseen asti.
– Olen kesällä pakastanut marjoja ja vasta syksyllä ja talvella keitän niistä mehut ja hillot, Sabina kertoo.
Närbodenin erityinen ylpeys on Sabinan itse kehittelemät ja moneen otteeseen ruoka-artesaani SM-kilpailuissa palkitut hillot. Sabinan mukaan vuodessa valmistuu 4000–5000 hillopurkkia. Mutta mikä on niiden salaisuus?
– Valmistus tehdään pienissä erissä. Käytän hilloissa vain marjoja ja pektiiniä, enkä lainkaan lisäaineita tai vettä. Kokeilen myös erilaisia mausteita, esimerkiksi villivadelmista tehdyssä vadelmaonni-hillossa on vähän lakritsijuurta, Sabina sanoo.