Intohimoinen saariston ystävä, taalintehtaalainen ympäristösuunnittelija Sanna-Mari Kunttu paljastaa suosikkikohteensa saaristossa.

Sanna-Mari Kunttu

 

1. Taalintehtaan luontopolut ja Stora Masugnsträsket
Taalintehtaan takametsistä avautuu upeat ulkoilu- ja retkeilymahdollisuudet. Merkityt luontopolut tarjoavat hämmästyttävän monipuolisia maisemia lampien ja järvien rannoista soihin, erilaisten metsien mosaiikkeihin ja huikeisiin kallioalueisiin. Näillä poluilla viihdyn leppoisasti kävellen ja polkujuosten, joskus myös Stora Masugnsträsketillä kanootilla meloen tai talvella hiihtäen.

Sannamaris smultronställen2

2. Biskopsön luontopolku
Biskopsön saari on monelle tuntematon kohde, mutta saaren sydämestä löytyy viehättäviä vanhoja metsiä. Saarelle pääsee yhteysaluksella, mutta itse teen sinne joka syksy päiväretken meloen, kun metsänpohjalta puskee sienisatoa ja suot tarjoavat kirpeitä karpaloita.

Sannamaris smultronställen1

3. Purunpää
Purunpään korkeuksiin kohoavilta silokallioilta avautuu henkeäsalpaavan kaunis näköala Suomen kansallismaisemiin Saaristomerelle. Purunpää on ainoa paikka koko Saaristomerellä, jossa mannervyöhyke vaihtuu suoraan avoimeksi ulappavyöhykkeeksi. Alueen rantametsät ovat rakentamattomia ja lähes luonnontilaisia. Purunpään maisemissa retkeilen pyörällä, jalan, meloen ja talvella jäätilanteen salliessa retkiluistellen.
Sannamaris smultronställen3

4. Gullkrona
Gullkronan selkä on parhaimmillaan syksystä kevääseen, kun muut matkailijat ovat poissa. Syksyllä Gullkronan saaret tarjoavat upeita elämyksiä kirkkaan tähtitaivaan ihailuun. Talvella laajojen jääkenttien hiljainen erämaa on omiaan retkiluisteluretkille. Kun jäät antavat periksi, on aika taas vaihtaa kajakki alle. Keväinen Gullkrona puolestaan on upea paikka seurata muuttolintujen tuloa ja se on myös paras paikka nähdä itämerennorppia.

Sannamaris smultronställen4

5. Hiittisten ulkosaaristo
Kesällä Hiittsten ja Vänön uloin saaristovyöhyke tarjoaa yhden rauhallisimmista paikoista melojalle. Tutkittavia saaria löytyy paljon, sillä osa saarista kuuluu Saaristomeren kansallispuistoon.

Sannamaris smultronställen5

6. Syksyiset kulttuuriympäristöt
Lounaisrannikolle ruska saapuu noin kuukauden pohjoisinta Suomea myöhemmin. Koska lehtipuiden määrä ja kirjo on huomattava, se antaa oman erityispiirteensä syksyn väriloistolle. Vaahterat vievät ehdottoman voiton värikirjossa. Kulttuuriympäristöissä vaahterat ovat erityisen näyttäviä. Väriterapiaa ennen marraskuun mietoja harmaan sävyjä kannattaa käydä nauttimassa Söderlångvikissa ja Taalintehtaan kulttuuriympäristöissä!

Sannamaris smultronställen6