Siirry sisältöön

Pyöräilijän Rannikkoreitti

Rannikkoreitti on noin 250 kilometrin pituinen viitoitettu pyöräreitti lounaisrannikolla ja saaristossa.

Reitin varrelle osuvat ruukki- ja saaristolaiskylät, kolme kansallispuistoa sekä lukuisat muut luonto- ja kulttuurikohteet hemmottelevat niin kulttuurinnälkäisiä kuin luontoa rakastavia. Kesäaikaan reitti huipentuu venematkaan saariston halki Suomen korkeimmalle majakalle, Bengtskärille. Veneet kuljettavat myös polkupyöriä.

Pyörälaukkuja ei tarvitse pakata äärimmilleen, sillä reitillä on majoitusvaihtoehtoja tentsileista mökkeihin ja majataloista majakkahotelliin. Pyöräilyn lisäksi pääsee halutessaan patikoimaan, melomaan, tutustumaan museoihin ja nauttimaan saariston makuja. Kahvilat, panimot ja ravintolat kuuluvat ehdottomasti osaksi reitin aistielämyksiä.

Junalla reitin alkuun

Rannikkoreitin alkuun pääsee erinomaisesti julkisilla. Lastaa pyörä varusteineen junaan ja aloita retki Salosta, Tammisaaresta tai Hangosta.

Suunnittele matkasi

Aikaa kannattaa varata noin viikko reitin kiertämiseen ja nähtävyyksiin tutustumiseen. Päivämatkojen pituuksia on helppo varioida ja reitin kiertosuunta on vapaa. Tutustu tarkemmin eri etappeihin:

Salo – Mathildedal 30 km

Polkaise Salosta kohti Teijon kansallispuistoa. Matkalle sattuvat Teijon ruukkikylistä Kirjakkala, Teijo ja Mathildedal, joista viimeisin lienee alpakoineen, leipomoineen ja kyläpanimoineen kaikkein tunnetuin. Teijon kansallispuistoon kannattaa varata päivä poluilla patikoimiseen, ja rengasreiteissä riittää valinnanvaraa. Kansallispuistossa voi tehdä myös melonta- tai souturetken järville, mikäli mielii vesille. 

Mathildedal – Kemiö – Taalintehdas 60 km

Mathildedalista jatketaan Kemiönsaarelle Strömman kanavan yli. Kulttuurielämyksiä tarjoavat Suomen vanhin ulkoilmamuseo ja lasten kulttuurikeskus Sagalund Kemiön keskustassa. Mereinen Taalintehtaan ruukkikylä son museoineen, kulttuuri- ja luontopolkuineen pysähdyksen arvoinen.

Taalintehdas – Kasnäs 19 km

Matkalla Kasnäsiin kannattaa poiketa Söderlångvikin kartanolle, josta löytyy museo, luonto- ja kulttuuripolkuja. Eikä kannata sivuuttaa lyhyen lossimatkan päässä olevaa Högsåran idyllistä luotsikylää ja sen kesäkahvilaa ja baaria! Saaren länsirannan upea, Saaristomeren kansallispuistoon kuuluvaa hiekkaranta tulenteko- ja telttapaikkoineen on erityisen upea auringonlaskujen ihailuun. Kasnäs puolestaan tarjoaa hemmottelua kylpylän muodossa.

Kasnäs – Hanko (merietappi)

Kasnäsistä, Rosalasta ja Hiittisistä on muodostunut meri- ja maalikenteen risteyspaikka. Mikäli et ole vielä käynyt Suomen korkeimmalla majakalla, kannattaa ottaa venekyyti Bengtskärin majakan kautta Hankoon. Täältä pääset myös vuoroveneillä Saaristomeren kansallispuistoon Örön linnakesaarelle. Örö on sotahistoriansa lisäksi erityisen tunnettu upeasta luonnostaan ja kasviharvinaisuuksistaan. Voit myös lastata pyörän lauttaan ja polkaise lyhyen merimatkan jälkeen Rosalan autenttiseen viikinkikylään ja saariryhmän toiseen päähän, Hiittisten saaristolaiskylään. 

Hanko – Tammisaari 43 km

Pitsihuviloiden ja bulevardien Hanko on tehty leppoisille rantapromenadeille ja hiekkarannat auringonpalvonnalle. Pikkukaupungin elämä on kuitenkin hyvin luonnonläheistä, sillä lähes koko rantaviiva on osa Hangon kansallista kaupunkipuistoa. Luontoon kaipaavan kannattaa suunnata aina Manner-Suomen eteläisimpään kärkeen tuulentuivertamalle Tulliniemen luontopolulle tai kokeilla pyöräilyn vastapainoksi vaikka merimelontaa. Reitti jatkuu hiekkaista merenrantaa noudatellen kohti Tammisaarta ja ohittaa monta pienempää luontokohdetta hiekkarantojen tuntumassa. Taukoa kannattaa viimeistään pitää lähempänä Tammisaarta, Dagmarin puistossa, ja täyttää juomapullot virkistävällä Dagmarin lähdevedellä.

Tammisaari – Tenhola 24 km

Tammisaaren puutaloidyllin sokkeloissa ja kaupungin palvelujen äärellä vierähtää tovi. Vanhan kaupungin useimmat rakennukset ovat peräisin 1700- ja 1800-luvuilta, ja katujen nimistä saa vihiä entisajan elämästä. Luontoon kaipaava voi lähteä läheiselle Västerbyn ulkoilualueelle joko kävelyretkelle tai vaikka pelaamaan frisbeegolfia. Vaihtoehtona on Ramsholmenin lehto aivan kaupungin kupeessa. Täältä ei ole edes pitkä matka Tammisaaren saariston kansallispuistoon, mutta sinne pääsy edellyttää venekyytiä tai melontamatkaa! Matka jatkuu maalaismaisemissa Tenholan kylään.

Tenhola – Salo 77 km

Tenholasta jatketaan maalaismaisemissa kohti Saloa. Kannattaa käväistä Latokartanokoskella, joka on yksi Etelä-Suomen näyttävimmistä koskista. Matkaa saa pidennettyä vielä Särkisalon saarille johtavalla pistolla ja sen kesäkahviloiden tunnelmassa.

Pyöräile kesäsesongin ulkopuolella

Vuoroveneet liikennöivät Kasnäsin ja Hangon välillä vain kesäisin. Se ei kuitenkaan estä Rannikkoreitin pyöräilemistä myös kesäseongin ulkopuolella! Hyvänä reittivaihtoehtona on polkea Salosta Kemiönsaaren ympäri Rannikkoreitin sivureittiä hyödyntäen tai pyöräillä Salosta Hankoon. Rannikkoreitin eri etapille voi myös suunnitella päiväretkiä yhdestä tukikohdasta käsin.

Kevät ja syksy ovat hienoa aikaa pyöräillä saaristossa!

Hyvä tietää

  • Rannikkoreitti on 250 km pituinen pyöräilyreitti, joka kulkee läpi Salon, Kemiönsaaren, Hangon ja Raaseporin.
  • Merimatkan voi tehdä Kasnäs-Bengtskär-Hanko välillä ainoastaan kesäkaudella, mutta Rannikkoreitin muita etappeja voi pyöräillä myös keväisin ja syksyisin!
  • Rengasreitti kulkee pääosin rauhallisia päällystettyjä pikkuteitä Salon, Kemiönsaaren, Hangon ja Raaseporin välillä. Pieni osa matkasta kulkee pienempiä hiekkateitä ja kärrypolkuja, joille maantiepyörällä ei ole asiaa.