Biskopsön luontopolku

Biskopsön luontopolku (4 km)

Biskopsön saari upeine metsineen ja järvineen on kiehtova käyntikohde. Saaren metsiin pääsee tutustumaan viiden kilometrin pituisella luontopolulla. Reitille lähdetään yhteysaluslaiturista, josta on 1,1 kilometrin matka kärrytietä pitkin varsinaisen polun alkuun. Itse rengasreitti on 2,9 kilometriä pitkä. Luontopolusta löytyy tietoa yhteysaluslaiturin postitalosta ja reitin varrelta Slätbergetin kallion postilaatikosta, jonka luona on varsinaisen polun alku- ja päätepiste.


Biskopsön luontopolulla kulkeva pääsee hetkeksi metsien ikiaikaiseen syleilyyn. Polku kulkee hämyisten sammalmattoisten kuusikoiden läpi ja johtaa välillä avarammille kalliomänniköille. Metsäalueita pilkkovat pienet suot, lammet ja purot. Syksyllä kannattaa kuljettaa sienikoria mukana, sillä polun varrelta löytyy paljon suppilovahveroita ja muita hyviä ruokasieniä poimittavaksi.

Luontopolulta lähtee pieni erillinen 400 metrin pisto Högbergenin kalliolle. Laelle on rakennettu levähdyspaikka ja noin 47 metriin kohoava näköalatorni. Tornista avautuu panoraama metsäiseen saaristoon ja hyvällä ilmalla voi nähdä aina Bengtskärin majakalle asti! Täällä kannattaa viivähtää hetki ja ihastella maisemia eväitä nauttien.

Biskopsön saaren luonto on arvokasta ja etenkin sen fladat ja kluuvijärvet ovat geologisesti, maisemallisesti, kasvitieteellisesti ja eläintieteellisesti merkittäviä. Fladat ja kluuvijärvet ovat nimitys niille järville, jotka ovat kuroutuneet merenlahdista maankohoamisen myötä. Osa saaresta on luonnonsuojelualuetta. Luontopolun lenkin sisään jäävä Stormossträsket on lähes kokonaan umpeen kasvanut kluuvijärvi. Järvestä muistuttavat rahkasammalmaton keskellä sijaitsevat pienet avovesialueet. Polulla kulkija voi kuulla suolta kantautuvaa kurkien huutoa.

Lisätiedot

  • Lähtöpaikka Biskopsön satama
  • Pituus (km) 5,6 km
  • Merkinnät Vita markeringar
  • Kulkusuunta Vastapäivään
  • Vaativuus Keskivaativa
  • Palvelut Näköalatorni