Purunpään luonnonsuojelualue

Purunpää on maisemallisesti ainutlaatuinen metsäinen niemi Saaristomeren laidalla.

Glasbergetin huipulta avautuu mahtava näköala Saaristomeren kansallispuistoon  - yhteen Suomen kansallismaisemista! Niemi on luonnonsuojelualuetta, jota leimaavat käppyräiset saaristomäntyjä kasvavat jylhät kalliot jyrkänteineen, silokallioineen ja louhikkoineen.

Alueelta löytyy reilun kuuden kilometrin mittainen luontopolku. Lisäksi niemen läpi kulkee kuitenkin helposti kuljettava hiekkatie, jota pitkin pääset kulkemaan jalan tai pyörällä aina Krogaruddenille saakka. Krogaruddenissa sijaitsi keskiajalla vilkas kievari ja kalliossa on näkyvissä vanhoja kalliohakkauksia. Purunpäästä löytyy myös paljon muita muinaismuistoja ja Finnvikenin ranansta löytyy mystinen Coldinu -seuran, salaisen veljeskunnan, pystyttämä muistomerkki.

Voit valita lähtöpisteeksi Söderlångvikin kartanon, jolloin kannattaa ostaa retkievästä mukaan sen viihtyisästä kahvilasta. Reitin pituudeksi Glasbergetille tulee lyhimmillään pikkuteitä pitkin noin 13 kilometriä, mutta Purunpään niemen alkuun on noin neljä kilometriä. Etappia varten saat vuokrattua Söderlångvikista polkupyöriä. Kun Purunpään yhdistää Söderlångvikin kartanon sekä Kemiönsaaren muihin reitteihin, syntyy monipuolinen kokonaisuus, jonka pitäisi löytyä jokaisen luonnossaliikkujan toivelistalta. Oletko kiinnostunut alueen muista luontoreiteistä? Löydät ne täältä.

Purunpää sopii retkikohteeksi myös melojille ja veneilijöille. Purunpään edustalla viihtyvät kalastajat, ja alue on useasti valittu vuoden parhaaksi siikapaikaksi. Lumi- ja jäätilanteen salliessa Purunpähän voi talvisin hiihtää, lumikenkäillä tai retkiluistella.

Kunnioitathan luontoa retkeillessäsi! Huomioithan, että tulenteko ja leiriytyminen ei ole sallittua Purunpään luonnonsuojelualueella.

 

 

Lisätiedot

  • Pituus (km) 3-13 km
  • Merkinnät Keltaiset merkinnät
  • Kulkusuunta Vastapäivään
  • Vaativuus Keskivaativa
  • Nettisivu https://soderlangvik.fi/purunpaa/