Lumoava majakkasaari keskellä avomerta
Kaukana Hiittisten ulkosaaristossa siintää maamme eteläisin asuttu saari Bengtskär, jonka jylhä, 52 metrin korkeuteen nouseva majakka on Pohjoismaiden korkein. Kierreportaiden 252 askelmaa ja kahdet tikapuut kavuttuaan kävijä pääsee sydän hakaten majakan valohuoneeseen, josta avautuu upea näköala Saaristomerelle. Majakkasaaren tunnelmaa voi parhaansa mukaan kuvailla, mutta Bengtskär on koettava itse: puolentoista hehtaarin karulla saarella aistit heräävät ja meren kohina sekä tuoksut jäävät mieleen loppuelämäksi.
Bengtskärin majakan suunnitteli 1800-luvun lopulla arkkitehti Florentin Granholm. Rakentaminen aloitettiin kevättalvella 1906 ja saatettiin päätökseen vielä samana vuonna – tämä on varsinainen uroteko vaikeapääsyistä sijaintia ja sen aikaista rakennustekniikkaa ajatellen. Perustusten ja julkisivujen graniitti louhittiin paikan päällä. Huollosta vastasivat majakkamestari, koneenhoitaja ja kolme majakkavahtia perheineen, yhteensä 15 henkilöä. Asukasluku oli korkeimmillaan 1930-luvun lopulla, kun saarella asui 32 aikuista ja lasta.
Dramaattinen historia
Majakkaa kohti hyökättiin ensimmäisen kerran ensimmäisen maailmansodan aikaan, kun venäläiset risteilijät Magdeburg ja Augsburg tulittivat sitä kolmellakymmenellä ammuksella. Seuraava isku koettiin toisen maailmansodan aikana Bengtskärin taistelussa 26–27.7.1941. Tällä kertaa vahingot ja tappiot nousivat huomattavasti suuremmiksi. Bengtskärin taistelun tapahtumista kerrotaan opastuksen aikana lyhyesti, jonka lisäksi vierailijat voivat halutessaan perehtyä aiheeseen majakan pohjakerroksessa sijaitsevassa näyttelyssä.
Majakan palvelut
Päivävieraille tarjolla on erinomaisen herkullisia voisilmäpullia sekä pientä suolaista ja makeaa naposteltavaa, juomia unohtamatta. Kahvilassa myydään myös matkamuistoja ja saaresta lähteviin postikortteihin lyödään Bengtskärin oma postileima.
Majakkasaarella voi myös viettää unohtumattoman yön – Bengtskäristä löytyy seitsemän hyvin kysyttyä hotellihuonetta, joissa on yhteensä 25 vuodepaikkaa. Yöpyvät asiakkaat saavat illalla nauttia maukkaasta saaristolaisruoasta ja yli satavuotiaan graniittisaunan pehmeistä löylyistä.
Rapistuneisuudesta uuteen loistoon
Majakkatornin kaasulyhty automatisoitiin vuonna 1968, jonka jälkeen rakennus seisoi vuosikymmeniä kylmänä ja miehittämättömänä. Ilkivalta ja lämmityksen puute johtivat majakan rappeutumiseen, kunnes Merenkulkulaitos vuokrasi rakennuksen Turun yliopiston täydennyskoulutuskeskukselle vuonna 1992. Majakka uusittiin alkuperäiseen loistoonsa yrittäjäpariskunta Paula ja Per Wilsonin johdolla, ja majakka siirtyi vuonna 2000 Turun yliopistosäätiön omistukseen. Wilsonit hoitivat majakkaa palveluineen aina vuoteen 2022, jolloin vastuuta alettiin siirtää Paulan ja Perin tyttärelle, Nora Wilsonille ja hänen puolisolleen Henrik Wilsonille.
– Bengtskäriin ei ole tulossa suurempia muutoksia, mutta visionamme on kertoa aiempaa enemmän majakanvartijaperheiden arjesta. Pohdimme myös erilaisten digitaalisten kokemusten toteuttamista sekä majakkasaarella että verkossa, kertoo Nora Wilson.
Merkittävimpiä uudistuksia ovat majakan sähkö- ja lämpöhuoltoon tehtävät muutokset.
– Mantereelta kulkee nyt pitkä sähkökaapeli merenpohjaa pitkin Bengtskärille. Tämän lisäksi mietimme maalämpö- ja aurinkopaneeliratkaisuja. Näillä valinnoilla voimme parantaa majakan toimintavarmuutta ja pääsemme eroon tähänastisesta öljyriippuvuudestamme, Wilson sanoo.
Bengtskärin majakalle pääsee toukokuusta syyskuuhun maksullisilla matkustaja-aluksilla Kasnäsistä, Öröstä, Rosalasta ja Hangosta.