Siirry sisältöön

Sagalundin museossa historia herää henkiin

Sagalundin museo Kemiön keskustan tuntumassa on elävä kotiseutumuseo, lastenkulttuurikeskus ja puutarha. Toiminnan ytimessä on kulttuuriperintö- ja ympäristökasvatus, jota toteutetaan monimuotoisesti ja lapsilähtöisesti.

Nainen Sagalundin portilla
Kuva: Jaska Poikonen

Suomen ensimmäisen ulkoilmamuseon Sagalundin perusti vuonna 1910 kemiöläinen Nils Oskar Jansson, joka yhdessä Adèle Wemanin kanssa toimi opettajana museoalueella sijaitsevassa Vretan kansakoulussa. Jansson sai inspiraationsa Tukholman Skansenista. Vuosien saatossa alueelle on siirretty yli kaksikymmentä rakennusta eri puolilta Kemiönsaarta: mm. käräjätalo, torppa, maatila, huvila ja kaksi koulua. Tämän lisäksi lapsille on luotu runsaasti innostavia leikkiympäristöjä.

Vretan kansakoulussa aloitti aikanaan koulunkäyntinsä mesenaatti Amos Anderson. Ehkä hänen taide- ja kulttuuri-intohimonsa sai kipinänsä juuri täällä? Toinen Sagalundin koulurakennuksista, 1700-luvun loppupuolella rakennettu Tjudan pedagogio siirrettiin alueelle jo vuonna 1914.

Koko museoalue on avoinna kesäisin, ja ympäri vuoden palvelee museon päärakennus Sagalundgården lounaskahviloineen ja museopuoteineen. Päärakennuksessa voi kokeilla vaikkapa kätilön hommia.

Puutarhassa riittää katseltavaa

Nils Oskar Jansson oli Carl von Linnén suuri ihailija ja unelmoi oman kasvititeteellisen puutarhan perustamisesta. Edelleen henkilökunta hoitaa Janssonin Sagalundissa yli sata vuotta sitten istuttamia kasveja ja niiden jälkeläisiä. Alueella on myös hieno, myöhemmin perustettu ruusutarha.

Sagalundin Opetus- ja kulttuuriministeriön tukemaan lastenkulttuuritoimintaan kuuluu myös viljelykoulutoiminta, jossa opetus aloitetaan kevätkylvöillä ja päätetään syksyllä sadonkorjuujuhlilla.

Kulttuuriperinnöstä
pidetään huolta

Sagalundin museojohtaja John Björkmanin mukaan museorakennuksista huolehtiminen on mielenkiintoista, joskin vaativaa hommaa.

– Museojohtajana halusin panostaa rakennusten kunnostamiseen. Viime kesinä olemme korjanneet monta kattoa ja kunnostustöitä on tehty myös kansainvälisen talkooleirin voimin. Näin olemme mukana viemässä rakennus- ja korjausperinnettä eteenpäin.

Sagalundin suosituimpiin ohjelmiin kuuluu Vanhan ajan koulupäivä. Aikamatkan entisajan opetukseen kuuluu muun muassa kaunokirjoituksen opettelu mustekynällä – tietenkin ankaran opettajan valvovan silmän alla! Perheen pienimmille järjestetään nallekekkereitä ja hieman isommille aikamatkoja, joissa puuhataan entisajan askareita.

– Haluamme tehdä historiasta elävää. Vanhan ajan koulupäivä on ollut yleisön ehdoton suosikki. Vaikka pääkohderyhmäämme ovat lapset ja kouluryhmät, panostamme nyt myös aikuisiin tarjoamalla sarjan perinnetaitotyöpajoja kerran kuussa lauantaisin, sanoo Björkman.

Museokäynnin lomassa voi nauttia lounaasta ja leivonnaisista tunnelmallisessa Café Adèlessa, joka on auki ympäri vuoden. Sagalundin maankuulusta museopuodista löytyy monipuolinen ja mielenkiintoinen valikoima tuotteita – tikkunekkuja unohtamatta.