Högsåra

Högsåra

Högsåra on kaunis saari, historiallinen luotsikylä ja elävä pieni saaristolaisyhteiskunta Kemiönsaaren läntisessä saaristossa.Vanhimmat Högsåran rakennukset ovat 1700-luvulta ja luovat kylästä idyllisen käyntikohteen. Ja mikä parasta, saarelle pääsee maksuttomalla, useita kertoja päivässä liikennöivällä lautalla ympäri vuoden.

Kesällä matkailijoita palvelevat upea Farmors café fantastisella tarjoilullaan sekä viihtyisä baari ja kahvila Rumpan bar Lillbacka brygga -vierasvenesataman rannalla. Jungfrusundin museo, laitumilla viihtyvät lampaat ja lehmät sekä useat uimarannat antavat erinomaisen syyn käydä saarella viihtymässä, silti aina ilman tungosta. Länsirannan hiekkaranta Sandvik telttailu- ja tulentekopaikkoineen kuuluu Saaristomeren kansallispuistoon ja on erinomainen paikka auringonlaskujen ihailuun.

Saariston rauhaa hakevan kannattaa suunnata saarelle kesäsesongin ulkopuolella ja tallustella tai pyöräillä eväsrepun kanssa kylän poikki tulistelemaan länsirannalle. Syksyn raikkaudessa kylän raittia on miellyttävä kulkea, talvella pääsee ihastelemaan ulkolaitumella viihtyvän karjan tuuheita talviturkkeja ja keväällä mereltä kantautuu allien ja haahkojen laulu.

Ensimmäiset tunnetut kirjoitukset Högsårasta ovat peräisin 1500-luvulta, ja jo tuolloin niissä on mainittuna saaren kalastavat luotsit. Myöhemmin Högsårasta tuli yksi Saaristomeren tärkeimmistä luotsikylistä. Högsåran luotsiperheet oliva Kustaa Vaasan aikaan ja sen jälkeen vapautettuja veroista kiitoksena siitä, että he luotsasivat kruunun laivoja turvallisesti saaristossa. Högsåra on yli sata vuotta ollut erittäin suosittu lomailukohde, ja tsaari Alexanteri III piti saarta kesäresidenssinään monena kesänä.