Rannikkoreitti - pyöräillen meren äärelle

  

Voit pyöräillä noin 200 kilometriä pitkää Rannikkoreittiä kumpaan suuntaan tahansa. Rannikkoreitillä on helppo polkea majoituspaikasta seuraavaan. Huippusesongin aikana suosittelemme varaamaan majoituksen etukäteen, sillä majoituspaikat ovat kapasiteeteiltaan melko pieniä. Reitin varrelta löytyy useita kahviloita, ravintoloita ja tilapuoteja, myös jokunen ruokakauppa. Oman lisänsä tuo reitin varrella olevat monet käyntikohteet, kuten museot, idylliset ruukkikylät sekä luontopolut.Reitti on suhteellisen turvallinen ja se sopii hyvin aloitteleville retkipyöräilijöille sekä lapsiperheille. Etappien pituutta säätämällä saat retkestä juuri itsellesi sopivan vaativan. Pituutta reitillä on noin 200 km ja se kulkee melko tasaisessa maastossa lukuun ottamatta Kirjakkala-Mathildedal -välistä osuutta.
Reitti kulkee osin kevyen liikenteen väyliä, hiekkateitä ja syrjäisempiä asvalttiteitä pitkin. Kesäisin reitti kulkee Kasnäsista meritse Bengtskärin kautta Hankoon, sillä vuoroveneet ottavat pyöriä mukaan. Kesän ulkopuolella voit tehdä rengasreitin Salosta käsin Kemiönsaarelle Rannikkoreitin sivureittejä hyväksi käyttäen. Voit taittaa osan matkasta myös helposti linja-autolla. Tietoja bussireiteistä löydät täältä. Ilmoitathan mahdollisesta polkupyörärahdista liikennöitsijälle etukäteen. Voit vuokrata polkupyörän Rannikkoreitin varrelta eri Carfieldin pyöränvuokrauspisteistä, ja jättää pyörän toiseen Carfieldin pisteeseen. Kemiönsaarella vuokraa myös mm. NaturEffect.
 

Kustrutten 1 Dalsbruk
Kustrutten 2 Kasnas
Kustrutten 3 Hogsara

Reittikuvaus kesällä

Salo – Mathildedalin Ruukkikylä 29 km
Polje kolmen historiaa huokuvan ruukkikylän läpi ja nauti matkalla Teijon kansallispuiston metsien ja järvien lomissa kulkevista patikkapoluista.
Mathildedal – Kemiö 15 km
Pyöräile kärrytietä Strömman kanavalle ihmettelemään vuorovesi-ilmiötä ja jatka matkaa Kemiön keskustaan nauttimaan sen palveluista sekä haistelemaan tuulahduksia historiasta Sagalundin ulkoilmamuseossa.
Kemiö – Taalintehdas 42 km
Pyöräile rauhallisia teitä pitkin maalaismaisemissa, piipahda matkan varrella luontopoluille ja jatulintarhalle. Ihastu Taalintehtalla kylän merelliseen ja rautaiseen ruukkimiljööhön.
> Taalintehdas – Kasnäs 17 km
Tämä etappi tarjoaa merimaisemia pyörän selästä. Etappia kannattaa pidentää käymällä myös omenapuutarhojen reunustamalla Söderlångvikin kartanolla sekä Högsåran vanhassa idyllisessä luotsikylässä.
Merietappi Kasnäs – Rosala – Hiittinen –Bengtskär – Hanko
Kasnäsin ja Hangon merietappi tarjoaa pyöräilijöille mahdollisuuden saarihyppelyyn ja käynnit mm. Rosalan viikinkikeskuksessa ja pohjoismaiden korkeimmalla majakalla, Bengtskärissä. Hyvällä onnella pääset näkemään merimatkalla hylkeitä ja merikotkia. Pyörän voit ottaa mukaan maksullisiin vuoroveneisiin, jotka liikennöivät kesäkuukausina.
Hanko – Tammisaari 43 km
Anna merituulen vauhdittaa matkaasi Hangon pitsihuviloiden ohi pitkin meren rantaa, nauti meren viileydestä hiekkarannoilla ja syvenny matkalla Hangon upeaan luontoon ja sotahistoriaan.
Tammisaari – Tenhola 18 km
Käyskentele meren rantaan levittäytyvän Tammisaaren vanhan kaupungin kapeilla kujilla ja pyöräile lumoavaan Tenholan kirkonpitäjään.

Tenhola – Mathildedal 47 kmPolje Tenholasta kartanoiden koristamissa seesteisissä maalaismaisemissa kohti Teijon kansallispuiston luonnonrauhaa ja Mathildedahlin viehättävää ruukkikylää. Tarkemmat etappikuvaukset löydät Rannikkoreitin nettisivuilta–sivuilta.
 

Kustrutten 1 Dalsbruk
Kustrutten 2 Kasnas
Kustrutten 3 Hogsara

Hyvä tietää kun pyöräilet

Rannikkoreitti pyöräilijän on syytä noudattaa jokamiehenoikeuksia. Lue lisää jokamiehenoikeuksista. Pimeässä, hämärään aikaan tai huonossa näkyvyydessä on käytettävä ajovaloa ja takana on oltava punainen huomiovalo.
Valojen lisäksi pyörästä tulee löytyä valkoinen etuheijastin, punainen takaheijastin sekä sivuheijastimet. Suositus on että pyöräilijän on käytettävä asianmukaista suojakypärää. Matkalle on hyvä ottaa mukaan myös pumppu, paikkarasia, renkaanvaihdossa tarvittavat työkalut sekä säänmukaiset vaatteet.

 

Lisätietoja Rannikkoreitistä
  • Rannikkoreitin nettisivuilta www.rannikkoreitti.fi löydät reittikartan majoituksineen, ravintoloineen ja nähtävyyksineen sekä reittiveneyhteyksineen.
  • Rannikkoreitistä on tehty painettu karttaesite, ja voit tilata sen kotiisi painamalla linkkiä.
  • Karttaesite on myös ladattavissa sähköisesti täältä.