Tips för cyklister längs Kustrutten

Kustrutten är cykelrutten som binder ihop södra Finlands vackraste skogs-, sjö-, skärgårds- och havslandskap samt Skärgårdshavets nationalpark med Ekenäs skärgårds och Tykö nationalparker. Beroende på ruttval har kustrutten en längd på omkring 200 kilometer, varav ca 30 kilometer av färden sker på färjor. Ruttens sträckning är Hangö-Bengtskär-Rosala-Kasnäs-Dalsbuk-Västanfjär-Kimito-Mathildedal-Tykö-Salo-Bjärnå-Ekenäs-Hangö, och bra startpunkter är exempelvis Ekenäs, Hangö eller Salo med tågförbindelser, eller Kimito, Kasnäs eller Rosala med bussförbindelser. Längs rutten finns en nätverk för cykeluthyrning, och du kan hyra cykel på ett ställe samt återlämna cykeln på ett annat.   

Landskapen varierar från öppna åkrar till ståtliga skogar och havsstränder. Du bekantar dig med det havsnära landskapet bäst genom att cykla längs med den skyltade rutten. Stanna på kaffe eller lunch med jämna mellanrum längs med rutten eller ät picknick på en trevlig strand eller uppe på klipporna i skuggan av tallarna. Längs med rutten finns flera intressanta övernattnings- och matställen, besöksmål och landsbygdens trevliga ”smultronställen” som du kanske inte annars besöker. 

Cykelrutten går längs med asfalterade vägar, skogsvägar och till en liten del längs restaurerade stigar i bra skick. Rutten är relativt säker och passar för både cykelentusiaster och barnfamiljer. Kom ihåg att vara försiktig under de sträckor där rutten går längs allmänna vägar. Hela rutten går i relativt flack terräng med undantag av sträckan Kirjakkala–Matilda och en del längs Kokkila - Angelniemivägen mot Kimito. Rutten går längs med asfalterade vägar och sandvägar.


 Tips för cyklare på Kustrutten:

- Bekanta dig med ruttens service på www.Kustrutten.fi !

- Läs om Kimitoöns sevärdheter på Kimitoön 365 -fritidsmagasinet.

- Du kan cykla med- eller motsols. Största delen av vägarna är asfaterade. Mellan Mathildedal och Strömma är en kort del av rutten en jämn cykelstig.

- Det är lätt att cykla från ett övernattningsställe till följande. Under högsäsong rekommenderas det en förhandsbokning, eftersom inkvarteringsställena är ganska små.

- Det finns flera caféer, restauranger och gårdsbutiker, också några matbutiker, längs Kustrutten.

- Wilson Charter trafikerar dagligen rutter Kasnäs-Rosala by-Bengtskär och Kasnäs-Örö. Under högsäsong rekommenderas det en förhandsbokning, också för din cykel.

- Marinelines trafikerar dagligen mellan Hangö-Bengtskär. Under högsäsong rekommenderas det en förhandsbokning, också för din cykel. Det går att kombindera rutten Hangö - Bengtskär och Bengtskär - Rosala - Kasnäs åt bägge hållen för att ta sig längs rutten. 

- En gratis färja trafikerar mellan Kasnäs-Långnäs. Från Långnäs är det ungefär 5 km till både Rosala och Hitis byar med bland annat Rosala Vikingacentrum och Backom café.

- En gratis färja trafikerar mellan Svartnäs-Högsåra. Högsåra har omtyckta sommarcaféer, fina stränder och en spännande historisk lotsby att promenera i. På västra stranden finns det Sandvik sandstrand, som hör till Skärgårdshavets nationalpark.

- Du kan åka en del av rutten enkelt med buss. Se bussarna här. Anmäl din cykelfrakt i förväg till trafikidkaren.

- Du kan hyra en cykel längs Kustrutten och lämna tillbaka cykeln där du slutar genom Carfield, www.Carfield.fi .  På Kimitoön hyr också exempelvis NaturEffect ut cyklar.