Segla med jakten Eugenia

Jakten Eugenia seglar i Åbolands skärgård, främst i vattnen kring någon av hemhamnarna Dalsbruk och Västanfjärd. Seglatserna för allmänheten går ofta från Västanfjärd ut till Bolax och tillbaka. Kasnäs är också en populär hamn som kan vara både start och mål. Kaptenen avgör dagens ruttval på basen av då gällande väderleksförhållande.

Projektet kring replikan började vintern 1997 med ett allmänt möte i Västanfjärd, grundande av föreningen Pro Kimitoö-skutan och fällande av virke. Kölen sträcktes i september invid Sagalunds museum i Kimito. Ett nittiotal företag och föreningar, fjorton myndigheter och stiftelser och mer än sjuttio privatpersoner ställde upp som sponsorer.

Som konstruktör anlitades Bertil Bonns och som skeppsbyggmästare Erik Österberg, ingenjör med båtbyggarutbildning och över 20 års erfarenhet av träbåtsbyggande. Resande av spanter utfördes i huvudsak av Erik Österberg, timmermannen Igge Scharin och ett tjugotal elever i en arbetskraftsutbildning som ordnades av arbetskraftsmyndigheterna. Bordläggningsarbetet inleddes sommaren 1998 under ledning av Max Lassén, med erfarenhet från Jacobstads Wapen och slutfördes under hösten. Byggnadsarbetet slutfördes i Västanfjärd, dit Eugenia flyttades vintern 1999. Ett trettiotal talkoaktiva medverkade väsentligt i byggandet.
 
Fartyget sjösattes den 24 juli 1999. Den 4 juni 2000 var Eugenia riggad och klar.
 

 

Mera information

  • E-post Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
  • Telefon 1 +358-40-5428021

Media