Purunpää naturskyddsområde

Purunpää-udde på sydvästra Kimitoön har en unik natur och fungerar som en port till den yttre skärgården.


Området bjuder på varierande terräng; bördiga lundar, karga bergsområden och havet ständigt närvarande. Från Glasbergets topp har man en fantastisk utsikt över Skärgårdshavets nationalpark. Purunpää präglas av moskogar och torvmarker, skogsbevuxna berg, stup och blockfält med Skärgårdshavet ständigt närvarande. Ta med handduk och simkläder ifall vädret är fint, här finns många fina möjligheter för en simtur. Området har inte regelrätta naturstigar, men terrängen är lättorienterad och de västra bergen är relativt lätta att ta sig fram på (varning för halka vid vått väder). Området passar för 3 till 8 kilometers rundturer, och kombinerar man med ett besök till Söderlångvik till fots utökar man lätt turen till 13 kilometer.

Tillsammans med Söderlångviks och Kimitoöns övriga naturstigar är det här området något som varje naturälskare borde ha på sin önskelista.

Ett besök till Purunpää går fint att kombinera med ett besök till Söderlångvik café och museum samt Söderlångviks fina naturstigar, läs mer om dem här!  Från Purunpää är det bara dryga två kilometer promenad till Söderlångvik ifall du vill promenera sträckan. 

Med hjälp av Retkikartta.fi går det fint att orientera sig på mobiltelefon i Purunpää-området. Tryck här för våra tips om Purunpää på Retkikartta

Är du intresserad av fler tips om fina vandringsrutter i området, se då här!

Mera information

  • Längd (km) 3-13 km
  • Svårighetsgrad Normal
  • Webbsida https://soderlangvik.fi/purunpaa/