Sagalunds museum

Folkskolläraren Nils-Oskar Jansson (1862-1927) grundade Sagalunds museum år 1900.

Carl von Linné (1707-1778) var Janssons stora idol och förebild. Jansson drömde om ett levande friluftsmuseum, som samtidigt skulle vara en botanisk trädgård.


Villa Sagalund som byggdes 1911 berättar om kulturpersonligheterna Adéle Weman och Nils-Oskar Jansson, och deras fängslande liv.

I dag är Sagalund ett levande kulturcentrum där du kan uppleva gårdagen på ett roligt och spännande sätt. Museiparken är som en by i en by. Där finns bl.a. en gammal byskola, ett tingshus, och en bondgård. För skolgrupper erbjuder Sagalund specialsydda program som t.ex den populära gammaldags skoldagen. Det finns också många andra evenemang för barnfamiljer och vuxengrupper under året.

Sagalund är också som första museum medlem i förbundet för barnkulturcentrum i Finland. Centrets verksamhet bygger på kulturarvspedagogik och miljöfostran.
På Sagalund finns mycket att göra och uppleva för barnfamiljer. Tidsresor för barn ordnas på onsdagar i juni och juli samt nallekalas på tisdagar i juli.

På museets webbsidor www.sagalund.fi kan du läsa om aktuella händelser och utställningar. I museiboden kan du köpa souvenirer, gåvor eller leksaker. Muséets café serverar lunch.

 

Mera information

  • E-post Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
  • Adress Museivägen 7, 25700 Kimito
  • Telefon 1 +358 2 421 738
  • Service Café
  • Handikappanpassad toalett

Media