Närmat

Kimitoön är känt för sina fina råvaror, livskraftigt jordbruk och prisbelönt mathantverk. Här odlas många råvaror tack vare ett gynnsamt och milt skärgårdsklimat. Gårdsbutiker, restauranger och torg är platser där du kan uppleva Kimitoöns matkultur under din vistelse!

 

Mathantverkarnas ö

Kimitoön har redan under flera års tid utvecklat sig till en riktig mathantverkarnas ö. Flera företagare har prisats i FM-tävlingarna i mathantverk. Det är inte så konstigt eftersom produkterna tillreds av exceptionellt goda råvaror och med stort hantverkskunnande. Mathantverk är småskalig livsmedelsproduktion där man skapar unika produkter med rika smaker. Människans hand är med i hela tillverkningsprocessen.

Idylliska bodar

Upplev öns landsbygd och besök lokala gårdsbodar där du bl.a. kan handla färska grönsaker, bär och mathantverk enligt säsong. Närboden i Kimito erbjuder ett brett sortiment av sina prisade mathantverksprodukter samt bär och grönsaker, och du hittar även andra lokala produkter i boden. Björknäs Trädgård i Dragsfjärd har en direktförsäljningsbod vid sina växthus. Där kan du handla flera olika sorters färska grönsaker, deras prisade djävulssylt och annat lokalproducerat.  Alla bodar och direktförsäljningsplatser finns med på kartan längst nere på sidan. Där hittar du även Kimitoöns närmatsguide var du får mer information om närmat och lokala producenter.

Äppel och malt

Söderlångvik gårds förtjusande äppelträdgårdar består av 45 000 äppelträd. Äpplena förädlas till bl.a. äppelmust och -sylt. Kombinera mat och kultur genom att ta ett besök på museet, äta lunch på restaurangen och köpa gårdens egna produkter från boden i restaurangen.

Kimitoön har två nyskapande mikrobryggerier som säljer lokalt bryggd öl. Kimito Brewing valdes till årets företag 2019 och vid deras försäljningsplats i Kimito hittar du ett brett sortiment av öl, som bl.a. en saison-öl smaksatt med rabarber. Under sommarsäsongen kan du sitta på en flytande brygga och avnjuta en öltasting med läcker måltid i Rosalas Rousal Taproom & Smokehouse. I bryggeriets sortiment hittar du bl.a. Seawater India Pale Lager som överraskar även en mer erfaren ölsommelier. Vattnet som används i bryggningen är filtrerat havsvatten.

Restauranger och caféer

Holmbergs Café & Fisk 4C erbjuder fiskrätter året runt för dem som är ute efter traditionella skärgårdssmaker. I Sagalunds mysiga museicafé Café Adelélè kan du avnjuta en smaklig vardagslunch eller a la carte -portioner under veckoslut. Caféet strävar efter att utnyttja lokala råvaror, och det odlas en del egna råvaror ute på gården!

På en fin sommardag kan du ta färjan eller båten till Högsåra och njuta av lokala smaker i mysiga Farmors Café. Om du är ute efter den där speciella kulinariska matupplevelsen ska du besöka Café Källarvinden i Kasnäs by. Källarvinden tillreder mat i toppklass av lokala råvaror i en charmig miljö.

.

 

bod
mathantverk
toastskagenSMAKER ÅRET RUNT

Sparris som råvara

Vår – grön sparris

Sparrisen är ett säkert vårtecken! Sparris är en favoritprimör och smakar gott både kokt, stekt och grillad. Lokal sparris odlas och kan köpas från Nyborg Gård.

Hallon som råvara

Sommar – hallon

En av sommarens höjdpunkter är smaken och doften av hallon! Handla odlade hallon direkt från gårdarna eller gör en hallontur till skogen och baka en saftig paj på vildhallon. Du kan köpa ekologiska hallon från Kieloniemen Luomutila.

Äppel som råvara

Höst – äpplen

Liva upp den mörka höstkvällen med ett glas läskande äppelmust och plättar med äppelsylt! Finsmakare ska pröva på olika sorters äpplen som de är, eller kombinerade med en god ost och ett glas rödvin. Det finns ett flertal äppelsorter och genom att provsmaka olika kan du överraskas av deras säregna aromer.

Fisk som råvara

Året runt – fisk

Fiske är en viktig del av skärgårdstraditionen. Köp rökt fisk från Laxtomten eller färsk fisk från Holmbergs Fisk & Café 4 C på onsdagar och lördagar. På caféet kan du även avnjuta en fräsch laxsallad eller en läcker fiskburgare.