Att se

Ett liv på Kimitoön ger möjlighet att uppleva stora kontraster på korta avstånd från varandra. Naturen bjuder på allt från lummiga gröna skogar till sjöar, skärgård och det yttre havsbandet. Kulturmässigt finns allt från fina herrgårdar till musikevenemang, museer och barnkultur. Här kommer några tips!

Det yttre havsbandet

Från Kasnäs eller Dalsbruk tar man sig snabbt ut till vackra landskap i ytterskärgården, antingen med egen båt eller med sommarkryssningar som ordnas från Dalsbruk, Kasnäs och Rosala. Skärgårdshavets nationalparks utfärdsöar, Bengtskärs fyr, Örö fort och Högsåra är populära för dagsutflykter.

Läs mer

Bengtskärs fyr
Hitis by

Skärgårdsbyar

Att komma från fastlandet till skärgårdens havsnära byar är som att komma till en annan värld. Byasamhällen som Rosala, Hitis, Högsåra och Vänö är exempel på fascinerande miljöer som är enkla att nå, ifall du inte råkar hitta ditt drömhus mitt i någon av byarna. Ett sommarkvällsbesök till Högsåra eller Rosala är en favorit för många.

Många av öarna utan fast vägförbindelse har fast bosättning och är levande skärgårdssamhällen året om. Från Hitis och Rosala tar man sig till jobb eller skola med gratis landsvägsfärja som har en åktid på cirka 20 minuter. Till Högsåra går färjor nästan varje timme.

Läs mer

Kulturhändelser

Sett till storleken har Kimitoöns kommun väldigt många evenemang. Baltic Jazz, Festival Norpas, Kimitoöns musikfestspel och September Open, med sin medeltida marknad, skördemarknad och företagsexpo, hör till några av de mest välbesökta. Men mindre evenemang för alla intressen och smaker ordnas också året om!

Läs mer

Evenemang