Cykla Kustrutten

Kusrutten är cykelrutten som binder ihop södra Finlands vackraste skogs- och sjölandskap och skärgårdslandskap, Tykö nationalpark och Skärgårdshavets nationalpark med bruksbyar, ytterskärgård och trähusidyller. 

Landskapen varierar från öppna åkrar till ståtliga skogar och havsstränder. Du bekantar dig med Kimitoöns, Hangös och Ekenäs havsnära landskap och Salos samt Kimitoöns bruksbyar genom att cykla längs med den skyltade rutten. Stanna på kaffe eller lunch med jämna mellanrum längs med rutten eller ät picknick på en trevlig strand eller uppe på klipporna i skuggan av tallarna. Längs med rutten finns flera intressanta övernattnings- och matställen, besöksmål och landsbygdens trevliga ”smultronställen” som du kanske inte annars besöker. 
 
Cykelrutten går längs med asfalterade vägar, privata vägar, skogsvägar och till en liten del längs restaurerade stigar i bra skick. Rutten är relativt säker och passar för både cykelentusiaster och barnfamiljer. Kom ihåg att vara försiktig under de sträckor där rutten går längs allmänna vägar. Hela rutten är cirka 200 km lång med fartygslinje 30km. Terrängen är relativt flack terräng med undantag av sträckan Kirjakkala–Matilda. Rutten går längs med asfalterade vägar och sandvägar. 
 

Ruttbeskrivning 

Kustruttens tavla Cykelrutten Salo–Strömma går genom tre bruksbyar – Kirjakkala, Tykö och Mathildedal – samt genom Tykö nationalpark. Stockbyggnaderna från 1800-talet i Kirjakkala bruksområde har restaurerats till sitt ursprungliga utseende. Andra sevärdheter är dammarna i sjöarna Hamarinjärvi, Sahajärvi och Matildasjön. Dammarna  härstammar från år 1688.

I den idylliska bruksbyn Tykö förenas en mångsidig naturskön- het med det kulturhistoriska arvet av Tykö herrgård och kyrka. Mathildedals bruksby döljer inom sig den vackraste byaidyllen – hus med rödmylla , bruksbyggnader, kultur och liv. Tykö nationalpark med sina bruksbyar vid porten till skärgården erbjuder naturupplevelser och aktiviteter för besökare i alla åldrar. Vid Strömma kanal kan du uppleva det enda synliga tidvattnet i Finland. 

Bruksmiljön i Dalsbruk erbjuder intressanta sevärdheter, trevliga små caféer, matställen och många lokala produkter som du kan skaffa som reseminnen. Längs Kasnäsvägen går rutten över små öar och över Lövöbron till Kasnäs och vidare till öarna Högsåra och Rosala. Skärgårdshavet erbjuder fler öar och skär än något annat hav och förbindelsebåtarna transporterar även cyklisterna till dessa upplevelser. Från Kasnäs tar du dig enkelt ut till Bentskärs fyr, Rosala Vikingacentrum eller till Örö fortö som ligger mitt i Skärgårdshavets nationalpark. På Kimitoön gör rutten en cirkel så på hemresan kan du bekanta dig med nya landskap och sevärdheter. Från Kasnäs tar du färjan mot Hangö. Du kan välja en färja till Bengtsär, Nordens högsta fyr och byta färja mot Hangö där, eller åka rakt till Hangö utan mellanhamn. 

 

Bra att veta då du cyklar 

KustruttenCyklisten bör efterfölja allemansrätten. Du kan fritt röra dig i naturen bara du inte rör dig på folks gårdsplan eller störande nära hus. Plocka en bukett vanliga blommor, men låt de fridlysta och sällsynta växterna bli kvar. Plocka bara de svampar och bär du behöver för dagen. Det är endast tillåtet att göra upp öppen eld på markerade platser med markägarens uttryckliga tillstånd och du ska vara särskilt försiktig med elden. Är skogsbrandsfara utlyst, får öppen eld aldrig göras upp. Du behöver de lagstadgade fisketillstånden för att fiska. Om du är intresserad av friluftsliv rekommenderar vi att du tar en avstickare till naturrummet i Tykö nationalpark, den fina ön Högsåra med sin historiska lotsby och fina landskap, samt Örö fortö med sin fantastiska natur.
 
Kom ihåg att lagen föreskriver att det rekommenderas att cyklisten ska använda ändamålsenlig skyddshjälm. Det är bra att även ta med sid en pump, reparationssats, de verktyg som behövs för att byta däck samt kläder enligt vädret.
 
På kartan har vi lagt ut några platser värda att besöka som ligger precis invid rutten. Du hittar fler inkvarterings-, mat-, bastu- och shoppingställen samt sevärdheter och besöksmål på www.visitsalo.fi eller www.VisitKimitoon.fi Kustrutten är en fin över 100 kilometer lång cykelrutt, som tar dig från Salo stad via de fyra fina bruksbyarna Kirjakkala, Tykö, Mathildedal och Dalsbruk ända ut till de fina öarna Rosala, Hitis, Högsåra, Örö och Kasnäs. Rutten är väl lämpad för allt utom tävlingscyklar, då den sträcker sig mest längs mindre byvägar. Några kilometer av rutten går på hård och fin skogsstig. Rutten passerar genom Tykö nationalpark med vackra skogs- och sjölandskap och leder i syd ända ut till Skärgårdshavets nationalpark med hav och fantastisk skärgård.
 
Mer information om rutten: