Dalsbruksbon, miljöplaneraren och skärgårdsälskaren Sanna-Mari Kunttu avslöjar sina smultronställen i skärgården.

Sanna-Mari Kunttu

 

1. Dalsbruks naturstigar och Stora Masugnsträsket
Dalsbruks närliggande skogar har fina friluftssmöjligheter. Naturstigarna har markeringar och går genom mångskiftande landskap med tjärnar, insjöar, träsk, varierande skogsmarker och hisnande bergsområden. På de här stigarna trivs jag när jag promenerar eller terränglöper. På Stora Masugnsträsket paddlar jag kanot ibland, och skidar när det är vinter.

Sannamaris smultronställen2


2. Biskopsö naturstig
Biskopsö med sina förtjusande, gamla skogar är okänd för många. En förbindelsebåt trafikerar till ön, men själv paddlar jag dit varje höst för ett dagsbesök. Den tiden av året är det svamp i skogen och tranbär på mossarna.

Sannamaris smultronställen1


3. Purunpää
Utsikten över Skärgårdshavet från Purunpääs släta och resliga klippor är enastående. Purunpää är det enda stället i Skärgårdshavet, där fastlandszonen övergår direkt till öppet vatten. Områdets strandskogar är obebyggda och så gott som i naturtillstånd. I Purunpääs landskap rör jag mig med cykel, till fots eller med kajak. På vintern åker jag långfärdsskridskor då isarna tillåter.
Sannamaris smultronställen3

4. Gullkrona
Gullkrona fjärd är bäst mellan höst och vår när det är folktomt. På hösten är det en storartad upplevelse att beundra stjärnhimlen från någon av Gullkronas öar. På vintern är de öppna isviddernas ljudlösa ödemarker som gjorda för utflykter på långfärdsskridskor. Efter islossningen är det åter dags för kajaken. På våren är Gullkrona ett utomordentligt ställe för att följa med flyttfåglarnas ankomst och det bästa stället för att se östersjövikaren.
Sannamaris smultronställen4

5. Hitis ytterskärgård
På sommaren är Hitis och Vänös yttersta havsband en av de lugnaste platserna för en paddlare. Det finns många öar att utforska, eftersom en del av dem tillhör Skärgårdshavets nationalpark.
Sannamaris smultronställen5

6. Kulturmiljöer på hösten
Sydvästkustens ”ruska”, d.v.s. färgprakt på hösten, infaller ungefär en månad senare än sin motsvarighet i norra Finland. Särdraget i syd är den ansenliga mängden olika slags lövträd, som stärker färgprakten. Speciellt lönnarna förskönar kulturlandskapet med sina granna färger. Den här sortens färgterapi fås i Södelångviks och i Dalsbruks kulturmiljöer!

Sannamaris smultronställen6