Niklas Hollsten är Kimitoöns snowboardare och vildmarksguide med nordiskt guld i bakfickan. En stor del av sin fritid spenderar Niklas i Kimitoöns natur. Läs här om Niklas favoritsysslor!

Niklas Hollsten

Niklas Hollsten: Äventyra i skärgården

 1. 1. Klippkättring och bouldring Bergsklättring och bouldering
  De finns två klätterfält på Kimitoön med sport och tradrutter. Oxhagaberget som ligger i Kimito och Senatsberget i Dalsbruk, samt ett otroligt fint trad klätterfält på ön Kyrkskär. Fina boulders hittar man överallt. Områdena utvecklas hela tiden och nya rutter och platser kommer titt som tätt. Många av rutterna finner man på webbadressen 27crags.com
  Är man nybörjare och vill lära sig kan man alltid boka en kurs eller guide.

  2. Terrängcykling
  Överallt på Kimitoön finns många fina stigar, traktor- och sandvägar. Genom att kombinera dem kan man ta sig så gott som över hela ön utan att nästan alls cykla på asfalt. Speciellt fina stigar finns det ovanför Amosparken som har lite lättare rutter och Dalsbruk som har rutter som kräver mer teknisk cykling. Vill man åka på ett äventyr och cykla med otrolig utsikt rekommenderar jag bergen i Degerdal nära Daladanten. Det lönar sig att ta med sig med lokalkännedom för att få ut så mycket som möjligt av äventyret.

  3. Kajakpaddling
  Kimitoöns södra och västra delar är som gjorda för havskajakpaddling. Skärgården är full av fina öar att ta iland på, oberoende om man är nybörjare eller mer erfaren och oberoende av om man vill paddla 1 dag eller 2 veckor. Det finns nya områden att utforska med eller utan guide för en livstid. Desto längre ut man tar sig desto kargare och vildare blir landskapet och chansen är stor att man ser både säl och havsörn.

  4. Kanotpaddling
  Kimitoön är full med små och stora träsk som lämpar sig bäst att uppleva med kanot. Masungsträsket är otroligt fint att börja sin upptäcktsfärd i. Där har kommunen ett par hyreskanoter med utrustning. Dragsfjärden är stor med många möjligheter, men där kan också vågorna bli stora. Har man egen kanot är de bara att välja ett intressant träsk att paddla i. I vissa träsk lönar det sig att fråga markägaren om lov.

  5. Vandring och öhopping
  Är man intresserad av vandring finns de många utmärkta stigar på ön och i yttre skärgården. Vissa är korta och tar nån timme, medan andra turer tar nån dag. För att ta sig till stigarna ute på öarna kan man prova på öhopping med nån av de kostnadsfria förbindelsebåtarna. De finns många vindskydd där man kan grilla och övernatta och som har otrolig utsikt. Vissa är lätt tillgängliga medan vissa är lite mera "hemliga" och svårtillgängliga. Den som söker ett äventyr kan pröva på en övernattning i en grotta.

Niklas driver företaget Nature Activities och erbjuder bl.a. paddlingsturer, bergsklättring och vandring med huskies.      Mer om naturaktiviteter på Kimitoön kan du läsa här!