Sagalunds museum väcker historia till liv
Sagalunds museum i närheten av Kimito centrum är ett levande hembygdsmuseum, ett barnkulturcentrum och en trädgård. Kärnan i verksamheten är mångsidig och barnorienterad kulturarvsfostran och miljöfostran.
Finlands första friluftsmuseum Sagalund grundades 1910 av Nils Oskar Jansson i Kimito, som tillsammans med Adèle Weman var lärare vid Vreta folkskola på museiområdet. Jansson hämtade sin inspiration från Skansen i Stockholm. Under årens lopp har över tjugo byggnader flyttats till området från olika delar av Kimitoön: bland annat ett tingshus, ett torp, en bondgård, en villa och två skolor. Dessutom har man skapat många inspirerande lekmiljöer för barn.
Konstmecenaten Amos Anderson inledde sin skolgång i Vreta folkskola. Kanske det var just här som hans intresse för konst- och kultur fick sin början? Tjuda pedagogi, som är den ena av Sagalunds skolbyggnader, byggdes i slutet av 1700-talet och flyttades till området redan 1914.
Hela museiområdet är öppet på sommaren och museets huvudbyggnad Sagalundgården är öppet året om med sitt lunchcafé och sin museibod. I huvudbyggnaden kan besökarna till exempel prova på hur en barnmorska arbetar.
Mycket att se i trädgården
Nils Oskar Jansson var en stor beundrare av Carl von Linné och han drömde ofta om att kunna utvidga friluftsmuseet med en botanisk trädgård. Fortsättningsvis tar personalen hand om arterna som Jansson planterade i Sagalund för över hundra år sedan. På området finns också en fin, senare inrättad rosenträdgård.
Sagalunds barnkulturverksamhet stöds av undervisnings- och kulturministeriet och i den ingår även skolträdgårdsverksamhet, där undervisningen inleds med vårsådd och avslutas med en skördefest på hösten.
Kulturarvet vårdas
Enligt Sagalunds museichef John Björkman är det en intressant, om än en krävande uppgift att ta hand om museibyggnaderna.
– Som museichef har jag velat satsa på att renovera byggnaderna. Under de senaste somrarna har vi reparerat många tak och vissa renoveringsarbeten har också gjorts under ett internationellt volontärläger. På så sätt bidrar vi till att föra byggnads- och renoveringstraditionen vidare.
Gammaldags skoldag är ett av de populäraste programmen i Sagalund. Under den här tidsresan får eleverna till exempel öva skrivning med bläckpenna – naturligtvis under det vakande ögat av en sträng lärare! Nallekalas ordnas för de minsta i familjen och tidsresor för de lite större där man pysslar med gammaldags sysslor.
– Vi vill levandegöra historien. Gammaldags skoldag är publikens absoluta favorit. Även om vår huvudsakliga målgrupp är barn och skolgrupper, satsar vi nu också på vuxna genom att erbjuda en serie traditionsverkstäder som ordnas en gång i månaden på lördagar, säger Björkman.
Under museibesöket kan du njuta av lunch och bakverk i det stämningsfulla Café Adèle som är öppet året runt. Sagalunds rikskända museibod har ett mångsidigt och intressant sortiment – här finns det även knäckklubbor.