Skärgårdshavets finaste kryssningar

Det finländska Skärgårdshavet är världens största skärgård, med över 40.000 öar och skär. Kimitoöarna utgör porten till Skärgårdshavet för den som kommer österifrån, från Helsingfors och huvudstadsregionen. Här är våra tips gällande fina sätt att uppleva vår fantastiska skärgård!

 

Skärgårdens märkesrutt TILL ROSALA VIKINGACENTRUM OCH BENGTSKÄR

Ta Skärgårdens märkesrutt från Kasnäs ut till Rosala Vikingacentrum och Bengtskär! Båtturen från Kasnäs via Rosala ut i ytterskärgården och Bengtskärs fyr är mycket vacker, och dagen är väl lämpad för gammal som ung. Varje dag mellan 30.5-30.8. är det möjligt att åka i väg och njuta av skärgården.

Boka din resa tryck här Mer information, tryck här!

Från Bengtskär kommer du också till Hangö varje dag - se www.marinelines.fi

 

KRYSSNINGAR FRÅN DALSBRUK

I juli arrangeras fina kryssningar från Dalsbruk med m/s Alva.

Varje onsdag i juli avgår Lilla skärgårdsrutten klockan 13:00, en 1,5 timmes rundtur med guide. Under resans gång år du uppleva en härlig skärgårdsmiljö med sina historier och anekdoter. Denna del av skärgården var vid 1900-talet ett fungerande skärgårdssamhälle med fiskare, handelsmän, arbetare på bruket och det fanns även en gruva som levererade gatsten till olika städer i Finland och Europa. Allt detta får vi oss berättats av vår lokalguide under det att vi kryssar fram i maklig takt. Guidningen sker vid behov på båda inhemska språken.

Varje fredag i juli avgår Skärgårdsrutten klockan 9:00, en 5,5 timmes kryssning ut i Finlands vackraste skärgård, ut mot Gullkronan-fjärden. Vi upplever Söderlångvik från sjön och bl.a. ryska garnisoner, krögarhålet med krog från vikingatiden och Jungfrusund med jättegrytan. Vi får lyssna  på berättelser om ryska tiden, Hamnholmens historia, Sandskärs betydelse och Sandöns fenomen. Vår lunch äter vi på Café Söderlångvik (inkluderat i priset) för att sedan i lugn takt återvända, med fina skärgårdsvyer, till avgångshamnen Dalsbruk. 

Vi får oss en blandning av fakta och historier från vikingatiden till nutid under denna färd. Guidningen sker vid behov på båda inhemska språken.

För mer information om kryssningarna och för bokning, se här! Observera att förhandsbokning krävs!

 

Spendera en eller flera dagar på Örö fortö!

Örö fortö öppnade för allmänheten sommaren 2015 efter 100 år som militär fortö. Här kan du uppleva fantastisk natur med naturstigar, sandstränder och klipphällar, militär historia och full service i form av restaurang, hotell, härbärge, bastu, gästhamn och uthyrning av kajaker och cyklar.

Till Örö kommer du från Kasnäs med Wilson Charter.
Det är även möjligt att ta med sig sin cykel till Örö, eftersom rutten är en del av Kustrutten.

Mer om Örö och fortöns service kan du läsa här! 

 

KUSTRUTTEN FRÅN KASNÄS ELLER HITIS TILL HANGÖ

Cykla längs Kustrutten och ta en fin båttur från Kasnäs eller från Hitis till Hangö. Det är även möjligt att ta med sig sin cykel.

Tidtabeller och mer information hittar du här.

 

Paddla kanot på Stora Masugnsträsket

Paddla kanot på Stora Masugnsträsket i Dalsbruk och njut av den härliga miljön med en blandning av bergs-och skogslandskap. Mer information om paddlingen hittar du här!