Vapaa-aika
ja ulkoilu

Monet muuttavat Kemiönsaarelle päästääkseen lähemmäs upeaa saariston merellistä ja metsäistä luontoa. Toiset arvostavat saaren kirjavaa kulttuurielämää, ja monipuolista ympärivuotista tapahtumatarjontaa.

Tässä muutamia vinkkejä, mitä kaikkea Kemiönsaarella voi tehdä ja kokea!

Luontopolut & pyöräilyreitit

Kemiönsaari ja ympäröivän saariston monipuoliset luontopolut ovat retkeilijöiden suosiossa. Purunpään niemeltä avautuu upea näköala Saaristomerelle, kohti yhtä suomalaista kansallismaisemaa. Luontopolut ja pyöräiltävä Rannikkoreitti houkuttelevat yhdessä monia luonnosta kiinnostuneita alueelle.

Koe sadunomainen auringonlasku tai tee virkistävä aamupulahdus!

Kemiönsaaressa on seitsemän yleistä rantaa, joissa voit viettää koko päivän hiekkarannalla loikoillen ja auringosta nauttien. Monet uimarannoista sopivat erinomaisesti myös lapsiperheille, ja niistä löytyy leikkipaikka, ulkokäymälä sekä pukukoppi.

Kasnäsissä voit pulahtaa saaristokylpylän altaaseen ja nauttia ulkoporeista kelistä riippumatta.

Kasnäsissä voit pulahtaa saaristokylpylän altaaseen ja nauttia ulkoporeista kelistä riippumatta.

Nähtävyydet

Ulkosaaristo

Kasnäsistä tai Taalintehtaalta pääsee kätevästi ulkosaariston kauniisiin maisemiin joko omalla veneellä tai kesäristeilyillä, joita järjestetään Taalintehtaalta, Kasnäsistä ja Rosalasta. Saaristomeren kansallispuiston saaret, kuten Bengtskär, Örön linnakesaari ja Högsåra ovat suosittuja päiväretkikohteita.

Nähtävyydet

Saaristolaiskylät

Matkustaessa mantereelta saaristolaiskyliin, tuntuu kuin saapuisi toiseen maailmaan. Mikäli et löydä unelmataloasi aivan kyläidyllien keskeltä, on esimerkiksi viehättävät Rosalan, Hiittisten, Högsåran ja Vänön kylät lähellä ja helposti saavutettavissa pääsaarelta. Monet suuntaavat kesäiltaisin tunnelmallisiin ja viihtyisiin ajanviettopaikkoihin, kuten Högsåraan tai Rosalaan.

Saaristosta löytyy myös monia ympärivuotisesti asutettuja saaria ilman kiinteää tieyhteyttä, joissa asustaa aktiivisia saaristolaisyhteisöjä. Hiittisistä ja Rosalasta pääsee töihin ja kouluun maksuttomilla maantielautoilla, joiden merimatka kestää alle 20 minuuttia. Högsåraan kulkee lautta lähes tunneittain.

Nähtävyydet

Söderlångvik

Söderlångvikin kartano, joka sijaitsee suojatussa ja luonnonkauniissa Långvikenissä, tarjoaa ainutlaatuisen ympäristön, johon sisältyy taidetta, historiaa ja luontoa. Kartano oli päätoimittaja, liikemies ja taidemesenaatti Amos Andersonin (1878-1961) kesäparatiisi vuodesta 1927 aina hänen kuolemaansa saakka. Päärakennuksen museossa, joka avattiin vuonna 1965, voidaan tutustua Andersonin tapahtumarikkaaseen elämään, hänen taidekokoelmiinsa ja vaihtuviin kesänäyttelyihin.

Nähtävyydet

Kulttuuritapahtumat

Pieneen kokoonsa nähden Kemiönsaaren kunnassa on tarjolla paljon erilaisia tapahtumia. Baltic Jazz, Festival Norpas ja Kemiönsaaren musiikkijuhlat, sekä mm. keskiaikais- ja sadonkorjuumarkkinoita yhdistävä September Open, ovat alueen suurimmat ja tunnetuimmat tapahtumat. Myös monenlaisia pienempiä tapahtumia järjestetään ympäri vuoden!

Aktiviteetit

Urheilu & kuntoilu

Kemiönasaarella on monipuoliset urheilumahdollisuudet, jossa voi liikkua ja harrastaa ympäri vuoden. Kemiön Amosparkenissa on erinomaiset puitteet jalkapallon harrastajille, ja siellä järjestettävä Nurmikenttäcup-jalkapalloturnaus houkuttelee paikalle lukuisasti väkeä läheltä ja kaukaa. Täältä löytyy myös skeittirampit, miniareena ja paljon muuta.

Taalintehtaan Ruukinhallista löydät korkeatasoiset tilat sisäliikuntalajeille ja voimaharjoitteluun. Taalintehtaan hiihtoladut ja kuntorata läheisine frisbeegolfratoineen ovat harrastajien suosiossa. Bjärkas golf on tunnettu viheriöistään kauniin luonnon keskellä.

Aktiviteetit

Aikuisopisto

Kemiönsaaren aikuisopisto järjestää monipuolisesti kursseja kaikille ikäryhmille niin päivisin, iltaisin kuin viikonloppuisin.

Vietä vapaa-aikaa kuntoilemalla tai opettele uutta osallistumalla eri kursseille. Aikuisopisto järjestää monipuolisesti erilaisia kursseja. Opi stressinhallintaa, pilatesta, kuvataidetta, käsitöitä, kokkausta, valokuvausta ja paljon muuta! 

Aktiviteetit

Yhdistystoiminta

Noin puolet Kemiönsaaren asukkaista osallistuu yhdistystoimintaan jossain muodossa, mikä on enemmän kuin saman kokoluokan kunnissa keskimäärin.

Suosituimmat yhdistystyypit kunnassa ovat urheilu- ja liikuntaseurat, kyläyhdistykset sekä ammatteihin ja elinkeinoihin liittyvät yhdistykset.

Aktiviteetit

Elokuvateatterit elokuvan ystäville

Kemiönsaaresta löytyy kaksi elokuvateatteria niille, jotka ennemmin nauttivat audiovisuaalisista aktiviteeteista. Bio Fix löytyy Villa Landesta Kemiöstä ja Bio Pony Taalintehtaalta.

Liittymällä Bio Pony -elokuvakerhoon pääset nauttimaan kaikista kerhon näytöksistä. Tarjonnassa on usein elokuvia, joita ei esitetä muissa elokuvateattereissa.

Aktiviteetit

Kirjastomme

Kemiönsaaren neljässä kirjastossa järjestetään mm. tapahtumia, näyttelyitä ja työpajoja. Kaikki kirjastot toimivat kunnan palvelupisteinä, ja niistä löytyy langaton netti sekä asiakastietokoneet. Täältä voit lainata kirjoja, äänikirjoja, lehtiä, pelejä, lautapelejä, roolipelejä, musiikkia, elokuvia, frisbeegolf-varusteita, kävelysauvoja ja paljon muuta. Lapsiperheet voivat lainata luontopolkurepun Taalintehtaan kirjastosta lähiympäristön jännittäviin seikkailuihin.
Kaikki ovat tervetulleita viihtyisiin kirjastoihimme!
 
© Kemiönsaaren kunta | Tietosuojaseloste