Fritidsaktiviteter
och friluftsliv

Många flyttar till Kimitoön för att komma närmare skärgårdens fantastiska havs- och skogsnatur. Andra lockas av det rika kulturlivet med evenemang året om.

Här kommer några tips på vad du kan göra och uppleva på Kimitoön!

Naturstigar & cykelrutter

Skärgårdens mest variationsrika cykelrutt Kustrutten sträcker sig från Kimitoön till Hangö, Ekenäs och Tykö. Rutten rymmer fem bruksbyar, tre nationalparker, havsnära byar, skog och ytterskärgård. Det går fint att cykla också kortare bitar av rutten eller avvika från den och upptäcka andra spännande platser i närheten. Nästan 20 cykeluthyrninspunkter finns i området, och det går att hyra cykel på ett ställe och lämna tillbaka cykeln på ett annat ställe.

Upplvev sagolika solnedgånger eller ta ett friskt morgondopp!

Du hittar sju stycken offentliga simstränder på Kimitoön där du kan masa dig hela dagen vid en sandstrand och njuta av solen. Många av simstränderna passar utmärkt för barnfamiljer och vissa stränder är utrustade med lekparksutrustning, utetoalett och omklädningsrum

Vinterbadet är mycket uppfriskande och samtidigt mycket spännande, i synnerhet om du provar på det första gången. Under vintersäsongen kan man ta sig ett dopp och bada bastu i Labbnäs och vid Gamla Bastun i Dalsbruk.

I Kasnäs kan du ta dig ett dopp i skärgårdsbadet och njuta av bubbelbadutomhus oavsett väderlek.

Att se

Det yttre havsbandet

Från Kasnäs eller Dalsbruk tar man sig snabbt ut till vackra landskap i ytterskärgården, antingen med egen båt eller med sommarkryssningar som ordnas från Dalsbruk, Kasnäs och Rosala. Skärgårdshavets nationalparks utfärdsöar, Bengtskärs fyr, Örö fort och Högsåra är populära för dagsutflykter.

Att se

Skärgårdsbyar

Att komma från fastlandet till skärgårdens havsnära byar är som att komma till en annan värld. Byasamhällen som Rosala, Hitis, Högsåra och Vänö är exempel på fascinerande miljöer som är enkla att nå, ifall du inte råkar hitta ditt drömhus mitt i någon av byarna. Ett sommarkvällsbesök till Högsåra eller Rosala är en favorit för många.

Många av öarna utan fast vägförbindelse har fast bosättning och är levande skärgårdssamhällen året om. Från Hitis och Rosala tar man sig till jobb eller skola med gratis landsvägsfärja som har en åktid på cirka 20 minuter. Till Högsåra går färjor nästan varje timme.

Att se

Söderlångvik

Söderlångvik gård inne i den skyddade vackra Långviken bjuder på en unik miljo med konst, historia och natur. Söderlångvik gårds historia sträcker sig långt tillbaka i tiden. Gården omnämns första gången redan år 1511. År 1927 köpte Hufvudstadsbladets chefredaktör Amos Anderson (1878-1961) gården. Han var en av sin tids mest framstående affärsmän och kulturmecenat. Söderlångvik gårds karaktärsbyggnad har sedan 1965 fungerat som ett personhistoriskt museum över Amos Andersons privata konstsamling.

Att se

Kulturhändelser

Sett till storleken har Kimitoöns kommun väldigt många evenemang. Baltic Jazz, Festival Norpas, Kimitoöns musikfestspel och September Open, med sin medeltida marknad, skördemarknad och företagsexpo, hör till några av de mest välbesökta. Men mindre evenemang för alla intressen och smaker ordnas också året om!

Att göra

Idrott & motion

Kimitoön erbjuder många idrottsmöjligheter året om. Amosparken är det givna stället för alla fotbollsentusiaster – till exempel Gräsplanscupen lockar lag från när och fjärran när det är turneringsdags. Här finns också skateboardramper, en miniarena och mycket mer.

Brukshallen i Dalsbruk har proffsiga utrymmen för inomhusgrenar och styrketräning. Dalsbruks skid- och löpbana med anslutande frisbeegolf får mycket uppskattning. Bjärkas golf är vida känt för sin fina green i vacker natur.

Att göra

Vuxeninstitutet

Kimitoöns vuxeninstitut ordnar kurser för alla åldersgrupper och alla intressen, både dagtid, kvällstid och på veckoslut.

På din fritid kan du delta i motionspass eller inhämta nya kunskaper genom att delta i olika kurser. Vuxeninstitutet har ett brett kursutbud. Lär dig stresshantering, pilates, bildkonst, hantverk, matlagning, fotografering och mycket mer! 

Att göra

Föreningar

Cirka hälften av Kimitoöns invånare deltar i någon form av föreningsverksamhet, vilket är högre än medeltalet i kommuner i samma storleksklass.

Det finns föreningar för alla åldersgrupper, och de mest populära föreningstyperna på Kimitoön är idrotts- och motionsföreningar, byaföreningar samt arbetsrelaterade föreningar.

Att göra

Bio för filmfanatiker

Det finns två biografer på Kimitoön för dig som är en stor vän av film. Bio Fix finns i Villa Lande i Kimito och Bio Pony finns i Dalsbruk.

Om du deltar i Filmklubben Pony får du ta del av ett brett sortiment av filmer! Bland utbudet finns ofta filmer som inte visas på andra biografer.

Att göra

Våra bibliotek

I Kimitoöns fyra bibliotek ordnas bland annat evenemang, utställningar och workshoppar. Alla bibliotek fungerar som kommunens servicepunkter och har trådlöst internet och kunddatorer. Här kan du låna böcker, ljudböcker, tidningar, spel, brädspel, rollspel, musik, filmer, frisbeegolf-utrustning, gångstavar och mycket annat. I Dalsbruk kan barnfamiljer låna en naturstigsväska för spännande äventyr i näromgivningen.
Alla är välkomna till våra trivsamma bibliotek!
 

© Kimitoöns kommun | Sekretesspolicy